Bilanțul misiunilor din ultimele 48 de ore
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “SEMENIC” al județului Caraș-Severin au desfășurat 35 misiuni în zona de competență.
În cursul zilei de sâmbătă, pompierii militari cărășeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință din localitatea Rușchița. La fața locului s-au deplasat salvatorii din cadrul Detașamentului Caransebeș, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD. Cel mai probabil, evenimentul a fost cauzat de un scurtcircuit electric. Incendiul a fost lichidat înainte ca acesta să se extindă și la alte locuințe din apropiere.
Ieri, pompierii militari din cadrul Detașamentului Caransebeș și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din Oțelu Roșu, au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o casă construită din lemn din comuna Zăvoi. Prin intervenția pompierilor, au fost salvate spațiile comerciale aflate în imediata apropiere. Nu au fost înregistrate victime.
Ø Incendii de vegetație uscată
Din cauza temperaturilor cu valori ridicate, această perioadă a anului vine și cu situații de urgență generate de incendierea vegetației uscate. Pe parcursul acestui sfârșit de săptămână, pompierii militari au intervenit pentru stingerea unui număr de 5 incendii de vegetație uscată, care au izbucnit pe teritoriul județului nostru. Flăcările au mistuit peste 5 hectare de vegetație uscată, litieră și mărăciniș.
· Informare preventivă
Facem apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și să conștientizeze că un simplu incendiu de vegetație uscată se poate transforma într-un incendiu de proporții care poate genera pagube materiale majore, dar și pierderi de vieți omenești.
!!NU UITAȚI!!
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei și amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală
Ø Asanare muniție
Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “SEMENIC” al județului Caraș-Severin a fost solicitat să intervină, în cursul zilei de sâmbătă, pentru ridicarea a cinci bucăți (proiectile perforante de calibru 85 mm.) elemente de muniție rămase neexplodate din timpul conflictelor armate, găsite în localitatea Tincova. Specialiștii pirotehnicieni au acționat pentru identificarea, ridicarea, transportarea și depozitatarea în condiții de siguranță, în vederea distrugerii lor ulterioare.
Atragem atenţia cetăţenilor că, în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca tragedii. La găsirea elementelor de muniţie rămase neexplodate, au obligaţia să anunțe de urgență, prin intermediul numărului unic 112, serviciile de urgență profesioniste.
· Totodată, acestea nu trebuie atinse, lovite sau mişcate, fiind interzisă comercializarea lor prin centrele de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase.
· O atenţie deosebită trebuie acordată şi educării preventive a copiilor, în vederea conştientizării pericolului la care se pot expune atunci când nu respectă aceste reguli.
În perioada de referinţă, s-au înregistrat 28 intervenţii pentru acordarea primului ajutor calificat, precum și alte situații pentru asistența persoanelor aflate în dificultate.
În continuare, pompierii militari cărăşeni rămân la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea de ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE