Bilanțul misiunilor din ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al județului Caraș-Severin au intervenit pentru gestionarea a 21 de situații de urgență în zona de competență.

În cursul zilei de ieri, pompierii militari  au intervenit pentru stingerea a șase incendii manifestate la arderi necontrolate în localitățile Liubcova, Doclin, Valea Mare, Valea Bolvașnița, Caransebeș și Bocșa. Intervențiile au fost realizate în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU) din localitățile implicate, fiind afectată o suprafață de aproximativ 7 hectare de vegetație uscată, 2 baloți de fân și deșeuri menajere.

 

 Tot ieri, salvatorii au acționat pentru lichidarea unui incendiu produs la un apartament din Reșița, unde o oală uitată pe foc a generat un incendiu minor. Intervenția rapidă a pompierilor a prevenit extinderea flăcărilor și nu au fost produse pagube.

 

Tot în cursul zilei de ieri, salvatorii cărășeni au intervenit în municipiul Caransebeș pentru degajarea unui acoperiș de bloc luat de vânt. În urma acestui incident s-au spart geamurile la trei apartamente, a fost afectată fațada blocului și au fost avariate două autoturisme.

 

De asemenea, pompierii militari au intervenit pentru acordarea primului ajutor calificat, precum și pentru asigurarea măsurilor specifice în cazul unui accident rutier produs în localitatea Păltiniș. Nu au fost înregistrate victime.

 

Totodată, salvatorii militari au intervenit pentru degajarea a trei copaci căzuți pe carosabil,în localitățile Caransebeș, Bozovici și Grădinari.

***

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al județului Caraș-Severin reamintește cetățenilor importanța respectării regulilor privind prevenirea incendiilor. Arderea miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă. Focul scăpat de sub control poate pune în pericol vieți, locuințe și natura din jur.

 

 

!!NU UITAȚI!!

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

 

În aceeași perioadă, echipajele SMURD au intervenit în alte 9 cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea la spital a persoanelor cu afecțiuni medicale.

 

În continuare, pompierii militari cărăşeni rămân la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea de ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

Documente